Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ζαχαρόπαστα!!!!!!

    HowTo: Beautiful Gum Paste Roses


 Τη ζαχαρόπαστα πλέον τη γνωρίζουμε και την αγαπάμε οι περισσότεροι. Τη χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τούρτες, κέικ, muffins, cupcakes κλπ. Επίσης με αυτή μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα σχέδια, τριαντάφυλλα, διάφορα σχήματα, κορδέλες και να στολίσουμε τις τούρτες και τα γλυκά μας. 

    Με αφορμή λοιπόν της συνταγή για τα "εύκολα cupcakes", λέω να σας δείξω και τη ζαχαρόπαστα που φτιάχνω.....έχει σίγουρη επιτυχία αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες!


Χρειαζόμαστε
1 κιλό άχνη ζάχαρη
5 κουταλάκια ζελατίνη (2 φακελάκια των 10 γρ. ή 10-12 φύλλα, εγώ χρησιμοποιώ σε σκόνη)
1 κουταλιά γλυκερίνη (τη βρίσκουμε στο φαρμακείο)
1/2 κούπα γλυκόζη 
1/4 κούπας νερό 
3 βανίλιες

Με αυτές τις ποσότητες γίνεται ζαχαρόπαστα για μια τούρτα ή πάρα πολλά μπισκότα.....προτείνω για 2 ταψιά μπισκότα ή cupcakes να φτιάξετε τη μισή δόση, αλλά εξαρτάται και τι σχέδια θέλετε να φτιάξετε...

Διαδικασία: 
  • Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά.  Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και το άρωμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκουβίτσα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει. Έπειτα, βάζουμε και τα χεράκια μας και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε αρκετά. Στο πλάι έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε.  
                                  Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη!!!!
Pasta de azucarΤην βάζουμε στο πάγκο , πάντα όμως από κάτω έχουμε άχνη για να μην κολλάει. Ζυμώνουμε και πάλι και κάνουμε μία μπάλα την πάστα . 
Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως βάζουμε την ζαχαρόπαστα σε μία σακούλα ή μεμβράνη και την σφίγγουμε καλά για να μην στεγνώσει. 
Εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε, χωρίζουμε το κομμάτι στο οποίο θα βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε μερικές σταγόνες και ζυμώνουμε.

Tips!!!!!
   Να γνωρίζετε ότι αν σας κολλάει στα χέρια χρειάζεται περισσότερη άχνη ζάχαρη, μην την φοβηθείτε....καλό είναι όταν ανοίγεται φύλλο με ζαχαρόπαστα να χρησιμοποιείται πλάστη από σιλικόνη που είναι κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά, αν δεν έχετε προσπαθήστε με τον πλάστη που έχετε σπίτι σας το αποτέλεσμα θα είναι επίσης καλό...

   Υπάρχουν αρκετά εργαλεία ειδικά για τη ζαχαρόπαστα που μας επιτρέπουν να τη δουλεύουμε ευκολότερα και να κάνουμε περίτεχνα σχέδια αλλά είναι λιγάκι ακριβά. Αξίζει όμως αν ασχολείστε συχνά να αγοράζετε κάθε φορά από ένα και σιγά να εμπλουτίζετε τη συλλογή σας!

   Η χρήση της για μπισκότα και cupcakes είναι εύκολη, μπορούμε με κουπατ να κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε γρήγορα και να το τοποθετήσουμε βάζοντας μια σταγονίτσα νεράκι ή γάλα στη μια πλευρά για να μπορέσει να κολλήσει πάνω στο γλυκάκι μας, αν όμως θέλουμε να καλύψουμε κάποιο κέικ ή τούρτα, εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κέικ να είναι λείο χωρίς βουναλάκια γιατί η ζαχαρόπαστα θα τονίσει το πρόβλημα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κρέμα και να καλύψουμε ομοιόμορφα το κέικ μας ή την τούρτα μας και να το βάλουμε στο ψυγείο να σφίξει προτού καλύψουμε με ζαχαρόπαστα. Πιο αναλυτικά θα σας δείξω σε νέο άρθρο πως καλύπτουμε τις τούρτες και πως φτιάξουμε πιο δύσκολα σχεδιάκια για τα γλυκά μας.
 
   Όταν έχουμε τελειώσει την τούρτα μας με την ζαχαρόπαστα την τοποθετούμε στο ψυγείο μέσα σε ένα κουτί ή σκεπασμένη με μια μεμβράνη για να μην πάρει υγρασία και χαλάσει η υφή της.

.....και αν δεν τα καταφέρετε μην ανησυχείτε!!!!! Υπάρχει και έτοιμη και θα τη βρείτε στο εμπόριο......εξάλλου πάντα μου έλεγε η μαμά μου ότι αν δεν προσπαθήσεις πως θα τα καταφέρεις, την πρώτη φορά δεν θα γίνει τέλειο, τη δεύτερη όμως....

Δεν υπάρχουν σχόλια: